Stappenplan voor het vastleggen van je merknaam: Bescherming en juridische zekerheid

Als ondernemer is een merknaam vastleggen belangrijk om te voorkomen dat deze door anderen wordt gebruikt. Het is jouw merk en jouw investering, dus je wilt het beschermen. Hieronder volgt een stappenplan om je merknaam juridisch vast te leggen, zodat je verzekerd bent van bescherming.

Stap 1: Controleer of je merknaam uniek is

Het is van belang om te controleren of jouw gekozen merknaam al in gebruik is. Dit kan eenvoudig via het merkenregister op de website van de Benelux Merkenbureau. Kijk goed naar de producten en diensten waarvoor de naam is vastgelegd, dit kan afwijken van jouw keuze en zodoende een conflict veroorzaken.

Stap 2: Registreer je merknaam

Als je zeker weet dat je merknaam uniek is, kun je de naam registreren bij het Benelux Merkenbureau. Een merkregistratie biedt exclusiviteit en bescherming aan de merknaam. Bovendien geeft het je het recht om tegen anderen op te treden die dezelfde of vergelijkbare naam willen gebruiken.

Stap 3: Kies de juiste merkbescherming

Er zijn verschillende soorten merkbescherming. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor de juiste bescherming om te voorkomen dat anderen jouw merknaam gebruiken. Zo kun je kiezen voor 'woordmerk', 'beeldmerk' of 'combinatiemerk', afhankelijk van het soort merk dat je wilt beschermen.

Stap 4: Houd je merknaam actueel

Om de merkregistratie actueel te houden, dien je het merkenregister op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen. Denk hierbij aan een verandering van adres- of naamwijziging van jou, de ondernemer, of veranderingen in de merkomschrijving.

Stap 5: Wees alert op inbreuk op je merkrechten

Als je jouw merknaam hebt geregistreerd en je hebt merkbescherming, is het belangrijk om alert te zijn op inbreuk op je merkrechten. Wanneer iemand zonder toestemming jouw merknaam gebruikt, recht of vergelijkbaar teken voor vergelijkbare producten of diensten, kan dit inbreuk zijn. In zo'n geval kun je stappen nemen door bijvoorbeeld een advocaat in te schakelen of een gerechtelijke procedure te starten.

Het is belangrijk om je merknaam vast te leggen bij bijvoorbeeld deponeerjemerk en te beschermen met de juiste merkbescherming. Zo voorkom je dat anderen jouw merknaam gebruiken of gebruiken voor vergelijkbare producten of diensten. Volg bovengenoemde stappen, wees alert en bescherm je merknaam. Met de juiste maatregelen kun je genieten van de voordelen van het hebben van een merk, zoals exclusiviteit, juridische zekerheid, en herkenbaarheid van jouw producten of diensten.