Waar moet je op letten als je een heftruck kopen gaat?

Een heftruck kopen is een investering die je niet elke dag doet en waar je goed over na moet denken. Het maakt niet uit of je er één of meerdere nodig hebt, je wilt hem aanschaffen om efficiënter en makkelijker de werkzaamheden uit te voeren. Maar in de werkzaamheden zitten per bedrijf en per locatie veel verschil. Het is dus belangrijk dat je niets over het hoofd ziet als je een heftruck gaat kopen. 

Dit is waar je op moet letten als je een heftruck kopen gaat

Bij het kopen van een heftruck is het belangrijk dat je op een aantal zaken let zodat je geen miskoop hebt. 

Laadvermogen

Een van de belangrijkste technische specificaties van een heftruck is het laadvermogen. Ga je zware of juist lichte spullen verplaatsen? Je kan namelijk niet met een te lichte heftruck zware spullen verplaatsen. Als je een te licht model hebt dan moet je meerdere losse verplaatsingen doen terwijl het veel efficiënter is om alles in één keer te doen of de heftruck kan niet rijden omdat de lading te zwaar is bijvoorbeeld. Kijk dus goed naar wat je nodig hebt aan laadvermogen als je een heftruck kopen gaat. 

Hefhoogte

En ander belangrijk aspect is de hefhoogte van de heftruck. Zijn de stellingen waaruit je spullen wilt pakken relatief laag of heb je een hoog plafond met hoge stellingen? Het zou zonde zijn als je bepaalde stellingen niet kan laden en lossen met een heftruck omdat de arm onvoldoende hoog kan. Daarom is het goed om uit te gaan van de hoogte van de hoogste stelling voor minimaal één heftruck binnen het bedrijf. 

Waar rekening mee te houden met heftruck kopen: brandstof

Er zijn drie verschillende type brandstoffen waaruit je kan kiezen als je een heftruck kopen gaat: elektrisch, diesel of lpg. Sinds 2020 is het verboden om met een heftruck op diesel in een gesloten ruimte te rijden. Met de brandstof lpg is het onder voorwaarden nog wel toegestaan. Aan het type elektrische heftruck zitten daaraan geen voorwaarden of vereisten. Het is dus belangrijk goed te kijken naar de ruimte, de mogelijkheden, de investering en de voorwaarden. 

Banden

Als je een heftruck kopen gaat dan zijn er twee type banden waar je uit kan kiezen: massieve rubberen banden of luchtbanden. Ga je met de heftruck langere afstanden afleggen of moet je de openbare weg over? Kies dan voor luchtbanden, want die zijn geschikt én voor langere afstanden én je mag er mee de openbare weg op. Met massieve rubberen banden mag je niet de openbare weg op en ze zijn minder geschikt voor lange afstanden. Daarentegen zijn ze onderhoudsvrij en kunnen ze niet lek raken. Daarom zijn dit type banden ideaal voor binnen in loodsen. 

Een heftruck kopen is niet zo eenvoudig als je in eerste instantie zou denken, want er zijn behoorlijk veel verschillende modellen waaruit je kan kiezen. Het is aan te raden om vooraf eerst te inventariseren wat je nodig hebt, maar ook wat je budget is. Vanuit daar kan je dan de juiste keuze maken voor een geschikt model. En kijk ook eens naar een tweedehands model om op die manier kosten te besparen. Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk dan ook eens pompwagens.