Bartafels – noem ze maar gewoon ‘geniettafels’

Tafels hebben verschillende functies en soms kun je die functies ook combineren. Zo kan een eettafel ook snel een leestafel zijn. En een koffietafel kan later op de dag prima functioneren als borreltafel. Een bijzettafel kan borrelhapjes daarnaast zetten. Maar kan ook dienen als ondersteuner voor een grote plantenpot. Er zijn echter ook tafels die heel specifieke functies hebben. Zoals bartafels. Qua vorm zijn die veelzijdig. De ene keer is het een plateau waar je met een man of zes goed rond kunt staan. De andere keer is het net een serveerblad maar dan op poten. De grootte van een bartafelblad wisselt nogal eens. Wel is het altijd een tafel die hoog op haar poten staat, hoger dan de gebruikelijke eettafel. In de kroeg stijgt die hoogte naar een 120 cm; in particuliere woningen is 100 cm gewoner.

Zijn bartafels overbodig?

Je zou kunnen denken dat bartafels eigenlijk overbodig zijn in je woning. Want je hebt bijvoorbeeld al een keukeneiland waar je aanschuift om te ontbijten. In de woonkamer staat al een riante eettafel voor diners en een leuke zit. Waarom dan nog zo’n bartafel binnenhalen? Toch blijft een zo’n tafel zo een beetje een vreemde eend in de bijt. Want de functie van deze tafel is toch een heel andere dan die van keukeneiland of eettafel. Ze hebben een veel ranker voorkomen en een speelse presentatie. Ze kunnen ook heel stoer kleuren, zoals een combinatie van mangohout en een onderstel van zwart staal.

 

De heerlijke verstrooiing van bartafels

Een bartafel vergt lang niet altijd veel ruimte. Dit meubel gaat eerder omhoog dan de breedte in. En zo kun je er ook lekker bij gaan staan en er op leunen met je ellebogen. Ze zijn een sociaal item; daar ga je niet snel alleen aan staan. De kracht van de tafel is dat hij een ontmoetingspunt is. Dat hoeft echt niet alleen met een borrel. Want nogal wat huishoudens benutten de bartafel als een soort ontbijtbar. Er gaan een paar krukken omheen en hoog daarop gezeten, kan een ontbijtje naar binnen gewerkt worden. Wel is de tafel op haar best als ze gemoedelijke gezelligheid ondersteunt. Dat kan met een pittige espresso, een glas goede wijn of een verrassende cocktail. Er passen altijd wel wat lekkere hapjes op zo’n tafel, een paar spannende tapas, bijvoorbeeld. De bartafel als gezelligheidstafel. Wil je liever niet staan, dan formeer je een stel krukken rond de tafel. Hoewel staan aan zo’n tafel toch iets bijzonders heeft.

 

Even aan komen wippen

Met een bartafel thuis roep je de sfeer van een leuk café of gezellig terras snel op. Het is intiem gezellig omdat het hooggeplaatste blad vaak klein is. Je staat dus vlak bij elkaar. En het heeft ook weer iets vrijblijvends, omdat je vaak staat. Je zou zo even weg kunnen lopen of aan komen slenteren om je in het gesprek aan de tafel te mengen. 

 

Sfeer in huis brengen

Bartafels als ontbijttafels benut, zijn zeker een optie. Maar er zijn ook hele hippe Italiaanse hoge modellen of geraffineerde statafels in industriële stijl die tot staan uitnodigen. Ga je daar met je geliefden, vrienden en bekenden genieten, dan wordt zo’n ontmoetingspunt in eigen huis snel een geniettafel. Vergeet dan ook niet om barkrukken erbij te zetten.