Hoe style je hoekkeukens in je interieur?

Je huis is een heilige plek. Het moet als een veilige haven voelen, maar ook een functionele plek zijn. Die twee functies beide terug laten komen in je woning, dat vinden nogal veel mensen lastig. Toch hoeft dat helemaal niet zo heel lastig te zijn. Je kunt genoeg doen om je woonruimte zowel functioneel als gezellig te maken. Wij weten gelukkig hoe dat moet, en helemaal als het om hoekkeukens gaat. Daar gaan we je dan ook alles over vertellen in deze blog. We leggen je hier het een en ander over uit door je te vertellen hoe je je hoekkeuken in je interieur stylet. Een keuken is immers behoorlijk functioneel, nu moet het nog gezellig worden! 

Het ontwerp

Een hoekkeuken is, je raadt het nooit, in een hoek ontworpen. Dat betekent echter niet dat er verder totaal geen ruimte voor andere ontwerpen is. Je kunt namelijk nog genoeg aanpassingen maken. En een goed ontwerp vormt de basis voor een functionele hoekkeuken, dus het is tijd om aan een aantal dingen te denken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kastindeling in hoekkeukens. Gebruik hoekkasten met draaiplateaus of uitschuifbare laden om de hoekruimte optimaal te benutten. Dit maakt het gemakkelijk om bij al je keukenspullen te komen. Bovendien heb je dan meteen genoeg opbergruimte, maar kijk ook zeker nog naar andere opbergoplossingen. Houd bovendien de belangrijkste elementen van de keuken in gedachten; de spoelbak, kookplaat en koelkast moeten zich op een handige afstand van elkaar bevinden.

Gezelligheid in hoekkeukens met verlichting, kleur en materialen

Dan is het tijd om écht te beginnen met het stylen van hoekkeukens. Denk daarbij bijvoorbeeld vooral aan verlichting. Zorg voor voldoende verlichting, zowel in zijn functionaliteit als voor de gezelligheid. Verlichting onder de kasten kan bijvoorbeeld schaduwen verminderen, een knusse sfeer creëren en de werkbladen goed verlichten. Bovendien kun je nog gebruikmaken van leuke lampen. Daarnaast kun je denken aan het gebruik van kleur in hoekkeukens. Lichte kleuren zoals wit, crème of lichtgrijs kunnen helpen de ruimte groter en luchtiger te laten lijken, waar donkere kleuren het vaak knusser maken. Zo kun je bijvoorbeeld contrast toevoegen door donkere accenten te implementeren zoals een gekleurde achterwand. Om het af te maken, overweeg je duurzame materialen zoals granieten of kwarts voor het werkblad en kies je kasten van hoogwaardig hout.

Hoekkeukens en extra decoratie en stijl

Dan is het tijd voor wat extra decoratie en stijl in je hoekkeukens. Je kunt bijvoorbeeld een aantal open planken ophangen waar je leuke dingen op kunt zetten. Dit kunnen weckpotten met kruiden zijn, maar ook foto’s, accessoires die bij je passen en servies wat je dierbaar is. Ook kun je voor een hele andere invalshoek gaan op het een beetje gezellig te maken. Kies bijvoorbeeld eens wat aantrekkelijke tegels voor de achterwand om een stijlvol accent toe te voegen. Dit kun je ook op een plek als achter het fornuis of de inductieplaat plaatsen. Op deze manier voeg je gezelligheid toe én bescherm je je muur tegen verf en hitte. Daarnaast is het toevoegen van planten en keukenaccessoires altijd een goed idee om wat persoonlijkheid aan de ruimte te geven. Wat ook mooi kan zijn is een hoekkeuken met eiland.