Dealen met afwijzing na een sollicitatie

Afgewezen worden, dat maken we allemaal zo nu en dan wel mee in het leven. Op liefdesgebied, maar ook als het aankomt op solliciteren. Afwijzing is vaak niet leuk, maar toch kun je hier ook iets positiefs uit halen. Probeer deze situatie te zien als een leermoment, waar je alleen maar beter van wordt. We geven je graag een aantal tips om beter te kunnen dealen met afwijzing na een sollicitatie.

Stel vooral vragen

Krijg je een standaard mailtje of mededeling dat je het helaas niet bent geworden? Dan is het goed om alsnog vragen te stellen. Wat vonden ze bijvoorbeeld van je brief en van je CV en wat had je beter kunnen doen om wél in aanmerking te komen voor de functie? De recruiter of headhunter (zoals die van https://topofminds.com/) krijgt dat soort vragen wel vaker, dus het is niet gek om zoiets te vragen. Op die manier weet je tenminste wat je in de toekomst beter anders aan kunt pakken.

Blijf altijd positief

Een afwijzing hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Het is maar net hoe je het bekijkt. Word je ergens voor afgewezen, dan betekent dat dat er iets beters voor je weggelegd is. Laat je dus zeker niet uit het veld slaan, er komen nog genoeg kansen op een leuke baan. Blijf in ieder geval ook altijd beleefd, misschien komt dezelfde functie in de toekomst weer vrij en maak je op dat moment wél kans.

Maak gebruik van de verkregen informatie

Heb je achterhaald om welke reden(en) je niet bent uitgekozen? Ga dan met deze informatie aan de slag. Pas je CV bijvoorbeeld aan, werk aan je luistervaardigheden of probeer je net wat beter in het bedrijf te verdiepen. Het is maar net welke punten de recruiter of headhunter aangekaart heeft.