Wat is teambuilding?

Niet het woord van 2021, maar onderschat het niet: teambuilding. Inmiddels is teambuilding een begrip geworden dat wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Maar wat is teambuilding nu echt? Teambuilding kan goed van pas komen als je vastloopt in je team. Vaak is het makkelijker om het probleem te identificeren dan het oplossen. Heb jij een bedrijf of een organisatie, en kan je team wel een boost gebruiken? Lees je in met de onderstaande tips. 

Teambuilding schept connecties

Samenwerking gaat soepeler als je persoonlijke connecties hebt met je collega’s. Tijdens een teambuilding activiteit leer je jouw collega’s op een betere manier kennen in een informele setting. Je zult merken dat je nog verrast kan staan van je team. Want, misschien heeft je baas eigenlijk enorm veel humor, en komt de tot nu toe stille stagiair helemaal los tijdens de teambuilding activiteit. Het scheppen van connecties tussen teamleden bevordert de samenwerking in je team. Het is namelijk makkelijker om eerlijk naar elkaar te zijn, of om hulp of advies te vragen als je vastloopt. En, je stapt een stuk vrolijker op de fiets naar je werk in de ochtend als je uit kunt kijken naar een prettige werksfeer.

Ben jij stiekem een leider?

Tijdens een teambuilding activiteit kun je kennismaken met het vervullen van een leidinggevende positie. Hierbij leer je niet alleen anderen beter kennen, maar ook jezelf. Tijdens een teambuilding activiteit zul je moeten samenwerken met je teamleden om het uiteindelijke doel te behalen. Dit is natuurlijk hetzelfde als op de werkvloer. Je kunt er tijdens deze teambuilding activiteit achter komen dat je leidinggeven misschien wel makkelijker afgaat dan je had verwacht. Je merkt dat je klaar bent om meer verantwoordelijkheden te krijgen op je werk. 

Open communiceren met teambuilding oefeningen

Goede, heldere communicatie ligt ten grondslag aan een succesvol team met goede onderlinge samenwerking. Vaak is een gebrek aan duidelijke informatie de bron van veel problemen die je tegenkomt op de werkvloer. Als er geen heldere communicatie bestaat over het einddoel of de methoden die gehanteerd worden, kan het zijn dat je team niet effectief samenwerkt. Tijdens een teambuilding activiteit ga je hiermee aan de slag. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij een spel als mijnenveld. Hierbij maak je teams van twee personen. De één moet nu geblinddoekt de andere kant van het speelveld bereiken, waarbij hij of zij de mijnen die hier liggen ontwijkt. De ander staat aan de zijlijn en leidt de geblinddoekte collega door het speelveld. 

Teambuilding? Een last van je schouders

Wil je ook een team training organiseren voor je team, maar weet je niet hoe je dit op een constructieve manier kunt doen? Je kunt gemakkelijk een trainer inhuren. Tijdens zo’n teambuilding middag krijgen jij en je team begeleiding van teambuilding trainers die een selectie aan constructieve oefeningen hebben voorbereid. Als je kiest voor het inhuren van teambuilding trainers, ben je dus gegarandeerd van een succesvolle middag. Je kunt deze trainingen zowel online doen als in het echt. Als je ervoor kiest om een training op locatie te doen, zul je wel zelf de locatie moeten regelen. Ook kun je de activiteiten in het Engels doen.